ONTDEK JE WAARDEN Voor kinderen (>5 jr) en ouders om samen te lezen en te doen

  ~ eerlijkheid ~ verbondenheid ~ geluk ~ eenvoud ~ verdraagzaamheid ~ vrijheid ~

Een uitdagende tijd voor gezinnen met kinderen, deze gedwongen Corona-isolatie.
Maar ook een kans om te ontdekken welke waarden voor jou in je leven belangrijk zijn.

Als je je eigen waarden kent dan voel je je zelfverzekerd en rustig vanbinnen. Dan lukt het je om liefdevol met anderen om te gaan. Als je je waarden kent heb je ook precies het goede gereedschap om de sfeer thuis harmonisch, respectvol en gezellig te maken.

Op zoek gaan naar je waarden is een vreugdevolle ontdekkingstocht.
Wandel mee met Floortje en zoek de verstopte waarden!

In dit verhaaltje over Floortje zitten een aantal waarden verstopt die iedereen wel kent: liefde, vrede, respect, geluk, verantwoordelijkheid, verbondenheid. Je weet er zelf vast ook wel een paar.
Onze vraag aan jullie is: voel je ergens liefde in dit verhaaltje? Herken je of er respect in voorkomt? Doet iets je denken aan verantwoordelijkheid? En waar zie je  verbondenheid? Enz.

Het  leuke is: al je antwoorden zijn goed, probeer ze zo duidelijk mogelijk te omschrijven (motiveren). 

Om jezelf een beetje op weg te helpen kun je op deze link van Living Values Education https://www.livingvalueseducation.nl/12waarden een aantal waarden vinden die voor alle mensen in de hele wereld belangrijk zijn.

Veel plezier!

FLOORTJE

Elke ochtend tussen 7 en half 8, verschijnt Floortje, de hond van de buren, voor het lage keukenraam. Blij begin ik te zwaaien. Haar donkere pluimstaart zwaait heftig terug. Als ik door het glas tegen haar praat luistert zij heel aandachtig, haar grote, zachte kop een beetje scheef. Wij weten allebei wat er nu komt. Met iets lekkers loop ik naar de voordeur. Hmmm! ‘Voorzichtig Floortje’, zeg ik nog altijd want vroeger slokte Floortje vaak mijn halve hand op.
Even later lopen we het frisse ochtendbos in. Overal piepen zonnestralen tussen de bomen door en flonkeren de dauwdruppeltjes. Om ons heen is het een en al gezang en getsjilp van de vogels. Verder stilte. Niemand te zien. Floortje danst over het pad en rent van pure pret telkens naar mij terug om gekroeld te worden. Als ze de kans krijgt knauwt ze even op mijn hand. Au!
Daar glinstert het meertje al door de bomen. Voorzichtig stapt Floortje het water in en begint te drinken. Van worst krijg je dorst! Klok, klok, klok!
Opeens staan we in het volle zonlicht. In de wei aan de overkant huppelen twee reetjes vrolijk achter elkaar aan richting een bosje. Waar is ons bankje? Floortje springt er als eerste op. Floortje is eigenlijk een berghond, ze houdt van klimmen. Als ik naast haar zit krijg ik een warme lik, ergens in mijn nek.
Vlakbij huis steken we de weg over en pak ik Floortje bij een pluk van haar volle, glanzende vacht. Want Floortje draagt geen halsband. Floortje is een vrije hond die altijd buiten slaapt en maar één taak heeft: het huis en erf van haar baasjes te bewaken. Dat doet ze ook heel goed.
Behalve als ze met mij gaat wandelen!

~ vrede ~ respect ~ liefde ~ verantwoordelijkheid ~ bescheidenheid ~ samenwerking   ~

wereld kinderen.jpg