15 mei VN Dag van het Gezin

In welk gezin je ook bent opgegroeid, waarden als liefde, vrede, respect en zorgzaamheid zul je daar voor het eerst hebben ervaren of juist hevig gemist.  Hoe wordt een gezin een familie? In sommige gezinnen zijn veiligheid, bescherming, ondersteuning vanzelfsprekend. In andere gezinnen heerst helaas een sfeer van intimidatie en dreigementen en is er sprake van misbruik en isolatie. Alle gezinnen met elkaar hebben een gigantische impact op de vorming van de samenleving en de wereld als geheel. Als je als jonge ouders een wereld van vrede en geluk wenst voor je kind is het inspirerend en maakt het je blij om samen te kijken welke waarden belangrijk voor je zijn, over hoe je ze zelf in praktijk brengt en welke waarden je in je kind bewust wilt maken. Want grootbrengen is immers vooral vóórleven.   Harmonieuze relaties hebben bewuste aandacht, toewijding en voortdurend onderhoud nodig. Als meer gezinnen ervoor kiezen om waarden te leven, dan zal onze omgeving en de wereld waarin wij leven die waarden meer en meer gaan weerspiegelen.  Waarden binnen je gezin Vaak nemen wij ons gezinsleven en gezinsleden voor 'granted' en nemen we niet de tijd onder woorden te brengen wat we voor elkaar voelen en waarom. Hier is een leuke manier om dat te oefenen. Vertrouwen en een positieve sfeer zijn het gevolg: 1. Ieder lid van het gezin schrijft zijn of haar naam onderaan een vel papier en geeft dit aan de persoon die links van je zit.   2. Denk aan iets positiefs van degene van wie je net het papier hebt gekregen. Schrijf dat op, bovenaan het vel en vouw het vervolgens om zodat je tekst niet zichtbaar is. 3. Geef het vel papier door, en herhaal dit proces totdat alle familieleden aan de beurt zijn geweest en ieder weer zijn of haar eigen vel voor zich heeft. 4. Lees om de beurt alle complimenten die je gekregen hebt, hardop voor.  Informeer naar oudercursussen van LVE en laat je ondersteunen bij het maken van positieve keuzes voor je gezin: http://www.livingvalueseducation.nl/contact/      .   

In welk gezin je ook bent opgegroeid, waarden als liefde, vrede, respect en zorgzaamheid zul je daar voor het eerst hebben ervaren of juist hevig gemist. 

Hoe wordt een gezin een familie?
In sommige gezinnen zijn veiligheid, bescherming, ondersteuning vanzelfsprekend. In andere gezinnen heerst helaas een sfeer van intimidatie en dreigementen en is er sprake van misbruik en isolatie.

Alle gezinnen met elkaar hebben een gigantische impact op de vorming van de samenleving en de wereld als geheel.

Als je als jonge ouders een wereld van vrede en geluk wenst voor je kind is het inspirerend en maakt het je blij om samen te kijken welke waarden belangrijk voor je zijn, over hoe je ze zelf in praktijk brengt en welke waarden je in je kind bewust wilt maken. Want grootbrengen is immers vooral vóórleven.  

Harmonieuze relaties hebben bewuste aandacht, toewijding en voortdurend onderhoud nodig. Als meer gezinnen ervoor kiezen om waarden te leven, dan zal onze omgeving en de wereld waarin wij leven die waarden meer en meer gaan weerspiegelen.

Waarden binnen je gezin
Vaak nemen wij ons gezinsleven en gezinsleden voor 'granted' en nemen we niet de tijd onder woorden te brengen wat we voor elkaar voelen en waarom. Hier is een leuke manier om dat te oefenen. Vertrouwen en een positieve sfeer zijn het gevolg:

1. Ieder lid van het gezin schrijft zijn of haar naam onderaan een vel papier en geeft dit aan de persoon die links van je zit.  
2. Denk aan iets positiefs van degene van wie je net het papier hebt gekregen. Schrijf dat op, bovenaan het vel en vouw het vervolgens om zodat je tekst niet zichtbaar is.
3. Geef het vel papier door, en herhaal dit proces totdat alle familieleden aan de beurt zijn geweest en ieder weer zijn of haar eigen vel voor zich heeft.
4. Lees om de beurt alle complimenten die je gekregen hebt, hardop voor. 

Informeer naar oudercursussen van LVE en laat je ondersteunen bij het maken van positieve keuzes voor je gezin: http://www.livingvalueseducation.nl/contact/