Samenwerking

Reis je graag en spreek je nog andere talen dan je moedertaal? Reizen en een woordje over de grens kunnen spreken, Engels, Spaans, Chinees, noem ‘t maar op. Wereldwijd reizen is eind vorige eeuw en zeker in de 21e eeuw heel populair geworden. Nederlandse jongeren gaan ½ jaar of langer backpacken in Australie of ’n paar maanden naar Zuid-Amerika. De oudere generatie houdt het bij een vakantie naar ‘de zon’ of een mooi Alpengebied.
Waarom doe je dat? Even weg, wat afleiding of loskomen van je dagelijkse taken of rollen, rust en ontspanning zijn bekende antwoorden. Met wie ben je daar, even weg van huis? Met je familie, partner, vrienden. Even samen kunnen zijn. Soms alleen met jezelf. Even tijd voor jezelf.

SAMEN heeft in onze gedachten en ons taalgebruik een beperkte betekenis gekregen. Alleen als ik met een bekend of vertrouwd iemand ben, zeg ik ‘samen’. Samen is zo’n prachtig woord. Het betekent: je bent met een of meer andere mensen. Daar houden mensen van alle windstreken van. In alle culturen is leven opgebouwd rond ‘samen’. Dat noemen we familie of leefgemeenschap, vriendschap, collega’s, buren of teamgenoten. Zelden is in deze eeuw een mens een groot deel van zijn leven alleen. Zeker nu alle hoeken van de wereld verkend en bekend zijn, deel uitmaken van een streek of land. Als ik me in gedachten weer op het zo populaire reizen richt, ook als ik elders niemand ken, toch heb ik ‘samen’ – dit is bijna altijd iets van een ander mens – nodig. Om op de plaats van bestemming te komen, om daar te eten, de weg te vinden enz.
SAMENWERKING heeft zo’n enorme reikwijdte. Het is eigenlijk een zaak van het hart. Het impliceert iets te geven of uit te reiken, samen te doen of te werken aan een gemeenschappelijk, door beiden gedragen plan of doel.

Wat doe je als je de taal van samen kwijt bent? Wellicht onder invloed bent van ‘IK eerst’ of MIJN plan of idee, MIJN belangen, positie of doel. Kun je dat, wil je dat herkennen? Voel dan je hart, gaat er een positieve energiestroom naar buiten of ben je alleen bezig met jezelf te bevoordelen? Geeft je hart nog kleur aan SAMEN? Stroomt er energie in de vorm van positieve gedachten en gevoelens naar jullie samen zijn en samen doen? Of is er een machtsstrijd met de ander, een genadeloze competitie en concurrentie of de afleiding van commercie en techniek of de zucht naar meer en meer te moeten hebben of meer te willen zijn dan je medemens? Wil je dat stimuleren, blijven volgen? Geeft dat je echt meer geluk? Nu en in de toekomst?

Steeds meer mensen beseffen dat ze in het dagelijks leven iets te geven hebben. Bijvoorbeeld een glimlach in het verkeer, beleefd gedrag op straat, een ander voor kunnen laten gaan, te luisteren naar wat iemand wil zeggen, iets te delen hebben van binnenuit. Dat ze ook verantwoordelijk zijn voor samen in elke vorm en situatie. De taal van samen vrijelijk willen laten stromen door hun hart.
Dat geeft ons SAMEN PLEZIER. Het laat je hart, geest en lichaam leven zoals ze bedoeld zijn.

Marjo Linssen
vrijwilliger bij St. OneMelodie


www. onemelodie.nl
www.facebook.com/onemelodie

Sociale educatie voor jong en oud