14 februari DAG van de LIEFDE

duinen_zomer_2009_052.JPG

Veel kinderen hebben vaders en moeders die veel van hen houden.
Vaders en moeders die hun kinderen dat ook laten voelen en regelmatig met zoveel woorden zeggen. Een springplank naar het leven.

Er zijn ook kinderen die, om wat voor reden ook, nooit  ‘ik hou van jou’  te horen krijgen van hun vader en moeder.

Wie helpt hen herinneren aan hun innerlijke kracht, liefde, schoonheid en andere prachtige kwaliteiten waarmee ze geboren zijn?

Les in Liefde

De volgende Living Values activiteit is op iedere leeftijd v toepassing maar je kunt hem al (regelmatig) doen met peuters vanaf 3 jaar op je kinderdagverblijf. Je geeft daarmee de kinderen, zo jong als ze zijn, een sleutel in handen om onafhankelijk van hun thuissituatie, zichzelf liefde te geven en, als het nodig is, hun eigen koesterende vader of moeder te zijn.

Introduceer de oefening door te zeggen: ‘Ieder van ons heeft liefde in zich, diep van binnen. Maar soms vergeet je dat die liefde daar is, dan gebruik je die liefde niet en droogt die op. Dan wordt je boos of verdrietig omdat je vergeten bent de liefde te voelen die in jouw binnenste zit.’

Vraag dan aan de kinderen: ‘Ben je wel eens verdrietig?’ ‘Ben je wel eens boos?’ (wacht op hun antwoord en erken hun antwoorden m.a.w. laat merken dat je tijd en belangstelling voor hun antwoorden hebt en hen wilt begrijpen).

Zeg: ‘Ja, we zijn allemaal wel eens boos of verdrietig - dan zijn we vergeten hoe we liefde vanbinnen kunnen voelen. Daarom gaan we vandaag oefenen om die liefde te voelen. Als we eenmaal veel liefde vanbinnen hebben, kunnen we die liefde steeds groter laten worden. Die liefde binnenin ons is heel speciaal want daardoor kunnen wij nog meer van onszelf en van onze vriendjes en familie houden.
Zijn jullie er klaar voor?’

Zeg dan, telkens pauzerend bij de puntjes: ‘Ga prettig zitten en laat jezelf stil worden vanbinnen…laten we ons voorstellen dat we om ons heen een soort lichtkoepel hebben (maak een weids gebaar met je arm) gevuld met goudroze licht. Dat goudroze licht is vol liefde…Die liefde is zo zacht en licht en veilig…dat licht herinnert me aan het licht bij mij vanbinnen, dat ook vol liefde is…Ik stem mij af op dat roze licht binnenin mij en geniet van het licht en de warmte van liefde…ik ben zoals ik ben…ik ben goed zoals ik ben…ik ben van nature vol van liefde…ik zie dat mooie licht bij mij vanbinnen…Dat roze liefdeslicht is er altijd…op ieder moment dat ik meer liefde wil voelen kan ik naar die werkplaats van liefde binnenin mij gaan en nog heel veel meer liefde aanmaken …’.

Besluit dan met: ‘En kom als je er klaar voor bent, met je gedachten weer rustig naar het hier en nu terwijl je het licht vasthoudt in je hart…’